Taide ja ilmaisu

Valokuvat ja kuvankäsittely itseilmaisun ja  lapsituntemuksen työkaluna

  • Hei! Täältä löydät helpot ja selkeät ohjeet siihen, miten voit tabletilla ottaa lapsen kanssa valokuvia ja muokata niitä. Lapsi ottaa valokuvia sellaisesta tapahtumasta, mikä on hänen mielestään siistiä päiväkodin toiminnassa. Tämän jälkeen lapsi muokkaa kuvaa sellaiseksi, että toiminnasta tulisi vieläkin siistimpää. Lapsi voi piirtää tai kirjoittaa kuvaan, siirtää kuvaan jo tehtyjä eläimiä, esineitä yms. Vain lapsen mielikuvitus on rajana, minkälainen kuvasta lopulta muodostuu.

 

Tee oma tanssisi!

Värit, tunteet ja musiikki

Animaatio iMoviella

  • Valitaan lapsiryhmää kiinnostava aihe. Aihe voi liittyä vuodenajan teemoihin tai sen lähtökohtana voi olla jokin päiväkodissa tutuksi tehty kappale tai satu. Esimerkkianimaatiossamme lähdimme liikkeelle Metsän joulu –kappaleesta (Ragni Malmstén 1961)
  • Käsikirjoitetaan animaatio valitun teeman mukaan. Metsän joulu –projektissa suunnittelimme animaation tapahtumat laulun sanojen pohjalta lause kerrallaan.
  • Suunnitellaan ja muovaillaan hahmot animaatiota varten.
  • Rakennetaan näyttämö ja tarvittavat rekvisiitat.
  • Animaatio kuvataan kohtaus kerrallaan. Kamera asetetaan kuvausvalmiuteen tukevalle jalustalle. Animaation voi muodostaa joko lyhyistä videopätkistä tai kuvista. Metsän joulu -animaatioon kuvattiin n. 70 lyhyttä (n. 1 sekunti/video) videopätkää. Jokaisen videopätkän jälkeen animaatiohahmoja liikutetaan näyttämöllä halutusti vähän kerrallaan. Tätä kautta saadaan aikaan mielikuva hahmojen liikkumisesta, kun videot lopuksi yhdistetään.
  • Materiaalin kuvaamisen jälkeen videot editoidaan yhdeksi elokuvaksi. Käytimme esimerkkianimaatiossa MacBookille suunniteltua iMovie editointiohjelmaa. Windows- laitteille hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Windows Live Movie Maker. Videot ladataan editointiohjelman videokirjastoon, josta ne on helppo ottaa käsiteltäviksi. iMovien avulla voi helposti muuttaa esimerkiksi videoiden rajauksia, kestoa, ulkoasua ja nopeutta sekä lisätä musiikkia ja muita ääniä. Alkuperäisenä tarkoituksenamme oli käyttää videossamme alkuperäistä Metsän joulu –kappaletta, mutta tekijänoikeussyistä sen julkaiseminen sellaisenaan internetissä ei ollut mahdollista. Tästä syystä vaihdoimme animaatioomme taustamusiikiksi iMoviesta valmiiksi löytyvän musiikkiraidan. Tekijänoikeusasiat onkin hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tekijänoikeusasioista voit lukea lisää osoitteesta: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s